naslovna  |  Aktuelno  |  U Jugoslovenskoj kinoteci filmom „kRAK manje" obeležen početak kampanje za borbu protiv raka pluća
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

18. 04. 2023. | 

U Jugoslovenskoj kinoteci filmom „kRAK manje" obeležen početak kampanje za borbu protiv raka pluća

U Jugoslovenskoj kinoteci filmom „kRAK manje" obeležen početak kampanje za borbu protiv raka pluća

U filmu kRAK manje, iskustva prenose oni koji su uspeli da pobede, i da drže bolest pod kontrolom, oni koji su izgubili najmilije jer rak pluća godišnje u Srbiji odnese više od 5.000 života, i lekari koji su svakodnevno svedoci u postavljanju dijagnoze koja je najčešće maligno oboljenje, a ne mora da bude tako.

Na sajtu RTS.rs možete pogledati i video.

Na dva sata rak pluća u Srbiji odnese najmanje jedan život. Ostavljanjem pušenja, uvođenjem zakona o zabrani pušenja, redovnim pregledima, osluškivanjem organizma i simptoma, blagovremenom dijagnostikom i boljom, odgovarajućom terapijom za sve pacijente ovu statistiku možemo da promenimo, jer rak ne bira i direktno ili indirektno pogađa mnoge. Ovo je najčešći i najsmrtonosniji karcinom u našoj zemlji koji pogađa i mlađe i starije osobe. U filmu govore mnogi, a po prvi put i otac Nebojše Glogovca.

„On je za Novu godinu, Božić, osetio je nešto, kašljao je, nešto je napipao tvrdo na stomaku, i ja sam bio prisutan. Skener je pokazao, pokazalo se da je sumnjivo... Nebojša je kratko trajao ali ostavio je trag na mlade ljude i često puta sretnem ljude koji ponavljaju rečenice koje je on izgovorio na filmu ili na pozornici. Tih 50, 49 godina, koliko je imao - nije ostalo bez uticaja, bez nekoga traga. Dok žižak gori, kaže naš narod, treba se poriti do oposlednje snage, do poslednjega daha, da se očuva žižak života”, rekao je protojerej - stavrofor Milovan Glogovac, otac pokojnog glumca Nebojše Glogovca.

Posle filma, u Jugoslovenskoj kinoteci održava se i tribina u kojoj učestvuju ministarka zdravlja, predstavnici Republičkog fonda, zdravstvenih ustanova u kojima se leče oboleli.

Tribinu organizuje Udruženje „Punim plućima ", očekuju odgovore na pitanja kada će pušenje u zatvorenom biti potpuno zabranjeno, kada će više obolelih dobijati najsavremeniju terapiju, i kada će biti uveden skrining na rano otkrivanje ove bolesti.

Vest je preuzeta sa sajta RTS.rs