naslovna  |  Aktuelno  |  Otkrivene nove sposobnosti ćelija raka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

30. 05. 2023. | 

Otkrivene nove sposobnosti ćelija raka

Analiza da rak raste otkrila je „skoro beskonačnu“ sposobnost tumora da rastu i prežive, kažu naučnici, a prenosi Bi-Bi-Si.

Rezultati devetogodišnjeg praćenja raka pluća „iznenadili“ su i „zaprepastili“ naučni tim, koji je dobio uvid u strašnu silu protiv koje se bori.

Zaključili su da je potrebno više pažnje posvetiti prevenciji, s tim da je malo verovatan lek „jedna veličina za sve“. Cancer Research UK kaže da je rano otkrivanje raka od vitalnog značaja.

Najdublja analiza do sada o razvoju raka i uzrocima njegovog širenja

Studija, nazvana TracerKs, pruža najdublju analizu o tome kako se rak razvija i šta uzrokuje njegovo širenje. Rakovi se vremenom menjaju i evoluiraju – nisu fiksni i nepromenljivi. Oni mogu postati agresivniji: bolje izbegavaju imunološki sistem i bolje se šire po telu, piše Nature Medicine, a prenosi Index.hr.

Tumor počinje kao jedna oštećena ćelija, ali postaje mešavina miliona ćelija koje su mutirale na malo drugačije načine. TracerKs je pratio tu raznolikost i kako se ona menja tokom vremena kod pacijenata sa rakom pluća.

Studija bez presedana

„To nikada ranije nije urađeno u ovakvim razmerama“, rekao je profesor Čarls Svanton sa Instituta Frensis Krik i Univerzitetskog koledža u Londonu. Više od 400 ljudi – lečenih u 13 britanskih bolnica – imalo je biopsiju različitih delova karcinoma pluća kako je bolest napredovala.

„Bio sam iznenađen koliko tumori mogu da budu prilagodljivi“, rekao je profesor Svanton za Bi-Bi-Si, dodajući: „Ne želim da zvučim previše depresivno u vezi sa ovim, ali mislim – s obzirom na skoro beskonačne mogućnosti u kojima tumor može da evoluira i veoma veliki broj ćelija u kasnoj fazi tumora, što bi moglo biti nekoliko stotina milijardi ćelija – da je postizanje izlečenja kod svih pacijenata u kasnoj fazi bolesti težak zadatak“.

„Nećemo moći da stvorimo univerzalne lekove“

„Mislim da nećemo moći da stvorimo univerzalne lekove“, rekao je Svanton i dodao: „Ako želimo da imamo najveći uticaj, moramo se fokusirati na prevenciju, rano otkrivanje i rano otkrivanje recidiva“.

Gojaznost, pušenje, alkohol i loša ishrana povećavaju rizik od nekih vrsta raka. Suzbijanje upale u telu takođe se smatra načinom za prevenciju raka. Upala je verovatno objašnjenje zašto zagađenje vazduha izaziva rak pluća i zapaljenske bolesti creva koje povećavaju rizik od raka debelog creva.

Evoluciona analiza je objavljena u sedam odvojenih studija u časopisima Nature i Nature Medicine.

Vest je preuzeta sa sajta Nedeljnik.rs