Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

06. 09. 2016. | 

SVETSKI DAN BORBE PROTIV LIMFOMA 2016

Svetski dan borbe protiv limfoma ove godine biće obeležen u više gradova Srbije i započinjanjem više projekata koji će, nadamo se, promeniti način razmišljanja o limfomu.

Svetski dan borbe protiv limfoma pokrenut je 2004. godine od strane Lymphoma Coalition, svetske mreže sa ciljem da se poveća nivo svesti javnosti o limfomu i njegovim simptomima. Kao član globalne mreže, LIPA svake godine obeležava ovaj dan a čitav septembar kao mesec borbe protiv limfoma.

Kada govorimo o limfomu i simptomima, karakteristična je slaba informisanost javnosti, pa sledstveno tome neprepoznavanje simptoma i neblagovremena dijagnoza sa lošijim prognozama i ishodima. Kada pacijent dobije dijagnozu, mnogi od njih ne razumeju šta im lekar priča ili šta piše na listi. Na  osnovu globalnih studija, jedan od pet pacijenata sa limfomom razume svoju dijagnozu, odnosno svoj podtip, a više od polovine ne znaju ali i ne žele da saznaju karakteristike svog podtipa. Kada pacijent dobije dijagnozu non hočkinskog limfoma, jedino što zna jeste da nema Hočkinov limfom. To, naravno, nije dovoljno, jer limfom nije jedna bolest, to je mnogo bolesti u jednoj.  Po poslednjim klasifikacijama Svetske zdravstvene organizacije postoji preko 60 različitih podtipova limfoma.

Ove godine, Udruženje obolelih od limfoma LIPA, obeležiće 15. Septembar Svetski dan borbe protiv limfoma edukativnom tribinom po nazivom “LIMFORMIŠI SE”, koja će se u periodu od 11h-13h održati u Domu omladine Beograda. Ove godine tema predavanja biće podtip limfoma koji se češće javlja kod starijih osoba CLL (hronična limfocitna leukemija), a predavanje će održati Ass dr sci med Darko Antić.

Svetski dan će biti obeležen 15.09. i u Boru u saradnji sa hematologom borske bolnice i lekarima opšte prakse borskog Doma zdravlja, a zatim će biti nastavljene u Kragujevcu 17.09., i opet u Beogradu 25.09.2016. godine.

 

NISTE SAMI! PRIDRUŽITE NAM SE!