Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

14. 09. 2015. | 

Svetski dan podizanja svesti o limfomima (World lymphoma awareness day - WLAD)

Svetski dan podizanja svesti o limfomima (World lymphoma awareness day - WLAD) održava se 15. septembra svake godine i predstavlja dan posvećen podizanju svesti o limfomima.

WLAD je pokrenut 2004. godine sa ciljem da se među opštom populacijom podigne svest o ovoj ozbiljnoj bolesti, kao i značaju ranog prepoznavanja simptoma, ranoj dijagnozi i adekvatnom lečenju, jer je limfom 6. na listi najčešćih maligniteta u Velikoj Britaniji i SAD 1,2.  Procenjuje je se da je broj obolelih znatno veći u odnosu na broj dijagnostikovanih upravo iz razloga loša informisanosti celokupne  javnosti o limfomu kao i zbog neproznavanja simptoma bolesti.

U utorak, 15. Septembra 2015. ovaj dan će se obeležiti i u našoj zemlji. Ovogodišnja poruka cele limfomske zajednice je svima treba otvoreno reći da se limfom kao maligna bolest ne sme i ne može ignorisati. Pacijenti sa limfomom širom sveta suočavaju se sa raznim barijerama u dostupnosti adekvatne dijagnoze i terapije, kao i poboljšanja kvaliteta života.  

Limfom je maligna bolesti limfocita. Obično se prezentuje uvećanjem jednog ili više limfnih čvorova kao mesta gde se često skupljaju maligni limfociti koji se dele i rastu bez kontrole. Limfom se može javiti i u nekom drugom organu obzirom da limfociti kruže po celom organizmu, a najčešće u kostnoj srži, slezini i jetri. Limfomi su podeljeni u dva osnovna tipa: Hočkinov limfom i nehočkinski limfomi (NHL). Postoji veliki broj podtipova NHL, a grubo se mogu podeliti na indolentne i agresivne limfome.

 

  1. American Cancer Society: Cancer Facts and Figures 2014. Atlanta, Ga: American Cancer Society 2014.
  2. www.cancerresearchuk.org/cancer-info/cancerstats/incidence/commoncancers/uk

 

Povezane vesti