Karcinom organa za varenje

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Uzroci i faktori rizika

Postoje mnogobrojni faktori rizika i potencijalni uzroci karcinoma želuca ali se pravi uzrok ipak još uvek ne zna. Velike varijacije u učestalosti u različitim regionima sveta ukazuju na veoma značajan uticaj životne sredine u nastanku ove bolesti. Epidemiološke studije su već pokazale da se druga i treća generacija Japanaca i doseljenika iz istočne Evrope koji doseljavaju na američko tlo adaptiraju na novu životnu sredinu i imaju sličnu incidencu obolevanja od karcinoma želuca kao i domaća populacija stanovnika. Novodoseljeni Japanci već u prvoj generaciji imaju dvostruko manju učestalost obolevanja, mada još uvek trostruko veću nego domaće stanovništvo.

Uticaj radne sredine takodje može imati uticaj na razvoj bolesti. Povećana učestalost obolevanja od karcinoma želuca je uočena kod radnika na građevinama, među stolarima, farmerima, naročito izloženim pesticidima, rudarima u rudnicima metala, radnicima u štamparijama, radnicima koji su izloženi delovanju azbesta i industrijskim hemikalijama u petrohemiji. Ipak i pored jasne povezanosti bolesti i određenih radnih mesta još nije jasno definisana određena supstancija sa potpuno sigurnim uzročnim efektom na razvoj karcinoma želuca.

Značajna je povezanost pušenja sa razvojem karcinoma želuca. U dosadašnjim studijama među obolelim uočena je veća učesalost pušača meču obolelim muškarcima nego medju ženama. Istraživanja su uočila i veće konzumiranje alkohola meću obolelim. 

Obolevanje je češće i među ljudima sa povećanim indeksom telesne mase (gojaznim osobama). Ovo je naročito izraženo u SAD i Kini.

Infekcija bakterijom Helicobacter pylori je prisutna u želucu u većini svetske populacije, posebno u zemljama u razvoju. Infekcija je već prisutna u ranom detinjstvu i povezuje se sa niskim standardom življenja i lošom ishranom. Mnogobrojne studije su ukazale na jasnu povezanost ove infekcije sa razvojem karcinoma želuca. Pretpostavlja se da je infekcija H.pylori odgovorna za 53% karcinoma u zemljama u razvoju i oko 60% u razvijenim zemljama.

Smatra se i da Epstein-Barr virus može biti odgovoran za nastanak karcinoma želuca. Ova povezanost naročito ima smisla u povezanosti virusne infekcije i pojave limfoma želuca.

Dijeta je jedan od bitnih mogućih faktora rizika naročito nakon jasnog dokaza da nitriti i nitrati izazivaju karcinome želuca kod eksperimentalnih životinja. Konzervirana hrana je izvor nitrata i nitrita. Takodje prisustvo većih koncentracija soli u ishrani (dimljena i slana jela) može biti jedan od faktora rizika a čest je sastojak jelovnika u zemljama sa visokom učestalosti obolevanja.

Suprotno gore navedenom, ishrana sa dominantnim prisutvom svežeg voća i povrća, bogata vitaminom C, betakarotenom i drugim antioksidansima predstavlja zaštitne faktore, tj smatra se da štiti od razvoja karcinoma želuca.

Perniciozna anemija je stanje gde je uočeno trostruko češće pojavljivanje karcinoma želuca.

Prethodne operacije na želucu naročito tipa Billroth II su jasno povezane sa povećanom učestalosti obolevanja od karcinoma želuca na preostalom delu želuca. Ova pojava je uočena 15-20 godina nakon operacija. Istovremena prisutnost Helicobacter infekcije i refluksa žuči utiče na pojavu ovog fenomena.

Prof. Dino Tarabar govori o uzrocima i faktorima rizika za razvoj karcinoma želuca

Literatura:

  1. Jarvi O, Lauren P. On the role of herotopias of the intestinal epithelium in the pathogenesis of gastric cancer. Acata Pathol Microbiol Scand 29:26-44, 1951.

  2. Moss SF, Shirin H. Epidemiology and Molecular Epidemiology of Gastric Cancer in Abbruzzese JL. Gastrointestinal Oncology, Oxford Univerity Press 2004.

  3. Devesa SS, Fraumeni JF Jr. The rising incidence of gastric cardia cancer. J Natl Cancer Inst 91:747-749, 1999.

  4. Cocco P, Ward MH. Occupational risk factors for gastric cancer:an overview. Epidemiol Rev 18:218-234, 1996.

  5. Webb PM, Yu MC, Forman D. An apparent lack of association between Helicobacter pylori infection and risk of gastric cancer in China. Int J Cancer 67:603-607, 1996.

  6. Perez GI, Bhat N. Country specific constancy by age in cagA+ proportion of Helicobacter pylori infections. Int J Cancer 72:453-456, 1997.